Ipak NK dinamo...

Ajmo na sam početak. Građanski. Zašto NE? Idemo argumentima. Pro et contra. Fredi ili Miro kažu;

1. "Većina igrača Građanskog je nastavila karijeru u Dinamu. 16 igrača Građanskog je u prva tri tjedna igralo za Dinamo." Fakti; U prva tri tjedna je ukupno pet bivših "purgera" zaigralo za Dinamo - Lešnik, Kokotović, Urch, Cimermančić, Wolfl. S tim da su Lešniku(2) i Urchu(1) to bili jedini nastupi u plavom dresu ikad. U prvih pet sezona od 40 igrača samo 10 je bilo iz Građanskog. Sve u svemu - 16 igrača Građanskog nikad u povijesti nije zaigralo za plave. Sve zajedno...

2. "Dinamo je svoj prvi naslov prvaka u poslijeratnoj Jugoslaviji, 1948. godine, osvojio igrajući domaće utakmice na svojem starom igralištu u Koturaškoj, na igralištu Gradjanskog. Iznimno bi, zbog većega kapaciteta, neku jaču utakmicu igrali u Kranjčevićevoj." Fakti; Od devet tekmi te godine, pet je odigrao u Koturaškoj, četiri u Kranjčevićevoj. Ne zato što je igralište Građanskog bilo njegov domaći teren, nego zato kaj se gradio stadion u Maksimiru, pa smo "šarali" po drugim terenima. I nismo samo zbog većeg kapaciteta igrali u Kranjči, pošto smo te godine npr. protiv Zvezde i Hajduka(po 18.000) igrali u Koturaškoj, a protiv Sarajeva (4000 ljudi) na igralištu Zagreba. Za neupućene - HAŠK-ovo igralište je Maksimir. Poznato?

3. "Dinamo je preuzeo plavu boju Građanskog". Prva boja Građanskog je bila žuta. Plava boja je boja komunalaca grada Zagreba. "Isti nadimak - Modri". Fakti; Dinamo nikad nije imao nadimak "Modri" nego "Plavi" (barem u Jugi). I uopće to ne bih nazvao nadimkom, nego više obilježjem.

4. Ico Hitrec je bio prvi predsjednik Dinama. Bivši HAŠKovac.

5. Branko Kunst je bio prvi trener Dinama. Bivši HAŠKovac.

6. Možda ste čuli za braću Horvat, Monsidera, Kaciana, Željka Čajkovskog, Pukšeca, Lojena, Goloba, Etlingera, Kneževića, Peričića, Franičevića, Bedu, Hripka, Dogana, Kurtanjeka, Dukovića, Drvodelića, Medarića...? Nitko nije iz Građanskog. Nobody.

7. OK, mladi ste, razumijemo. Ne znače vam previše ova gore imena. Ste čuli za dinamovu školu (jednu od najpoznatijih na svijetu) i kak se zove? "Hitrec-Kacian". Gle čuda, obadvojica - HAŠKovci...

8. Ako je Miro Mihovilović kamen temeljac teze da je G=d, i ako je on (a je) bio predstavnik ZEFIOH-a na skupštini 1945., i ako je upravo taj ZEFIOH (a je) odlučivao o sudbini oduzete imovine klubova - zašto je Mihovilović novoosnovani Dinamo poslao na igralište Šparte, a ne u Koturašku?

9. "Raspuštena je uprava kluba, a ne klub" - zašto nije (vrlo jednostavno, kaj ne?) izabrana nova uprava i Građanski nastavio svoj slavni put? Da li to znači da bi danas u slučaju raspuštanja uprave kluba Dinamo prestao postojati?

10. "Dinamo je nastavio kontinuitet Građanskog, kao što je Croatia nastavila kontinuitet Dinama" - hm, zar Dinamo ne nastavlja kontinuitet Građanskog? Onda slijedom logike i Croatia nastavlja kontinuitet Građanskog, zar ne? Pa zašto je onda Croatia slavila 1903. kao datum osnivanja, a ne 1911.?

11. "Lešnik i Wolfl su bili zaposleni u Elektri", pa je eto i to poveznica. OK, mala jača je poveznica - Herman Mattes, direktor Elektre (nema veze s Građanskim) prvi predsjednik FDK Dinama i Ico Hitrec, prvi predsjednik nogometne sekcije Dinama. Istog tog Dinama, koji je osnovan na sastanku u uredu Ice Hitreca, u Elektri, u Gundulićevoj.

12. "Hitrec i Medarić paralelno su, uz svoj osnovni posao u Akademičaru, aktivno pomagali i u organizaciji Dinama". Da, i? 1945. je Cimermančić trenirao i Tekstilac, a Bukovi vodio više momčadi na prvenstvu Zagreba 1945. (paralelno s poslovima u Dinamu). I kaj sad? Kaj to točno dokazuje?

13. Ako je Miro Mihovilović otkrio pravu istinu tek 2006. godine (u tom momentu je imao 86 godina) - dozvoljavate li barem malu mogućnost krive prezentacije skupštine? Prošlo je više od šezdeset godina od tog događaja. I ako za vrijeme Juge nije smio pričati o tome, pa zašto nije izašao u javnost odmah po neovisnosti HR? I zašto se nije onda vratilo povijesno ime Građanski? Zašto se ime Građanski nije vratilo 1991.(bez HAŠK-a), 1993.(a ne Croatia) ili 2000.(a ne Dinamo) ako je javnost toliko za njega? Zašto, ako znamo (a tako nam prezentira službeni GNK) da je "u više pokušaja za vrijeme Juge" (1948.,1955.,1969.) bilo pokušaja vraćanja imena Građanski? I dajte nam barem neki dokaz za ovo navedeno, molim lijepo. Bilo bi i zanimljivo čuti kako su se neki klubovi izborili za povratak "zabranjenih" imena (već pedesetih godina prošlog stoljeća), a mi ne? I nemojte objašnjenje u stilu "nisu nam dali". Dali su nam grb s najvećom šahovnicom na svijetu, mogli su i ime...

Share this page