Na ovaj dan smo očekivali i od službenog Građanskog da čestita Dinamu rođendan, a ne da ponavlja po stoti put iste poluistine. 

1.Ako je Miro Mihovilović kamen temeljac teze da je G=d, i ako je on (a je) bio predstavnik ZEFIOH-a na skupštini 1945., a ako je upravo taj ZEFIOH (a je) odlučivao o sudbini oduzete imovine klubova - zašto je Mihovilović novoosnovani Dinamo poslao na igralište Šparte, a ne u Koturašku? Da li je zapravo Miro Mihovilović raspolagao s imovinom klubova ili je to još mjesec dana ranije dobio - Ivica Medarić? "5. svibnja ministar narodnog zdravlja Narodne Vlade Hrvatske, Dr. Aleksandar Koharović potpisao je komesaru Ivici Medariću ovlaštenje da preuzme do daljnjega nadzor nad cjelokupnom imovinom kao i arhivom slijedećih klubova: HŠK Građanski…“

2.Ako je raspuštena uprava kluba, a ne klub - zašto nije (vrlo jednostavno, kaj ne?) izabrana nova uprava i da je Građanski (nemojmo zaboraviti - danas smo saznali da on nikad nije raspušten) nastavio svoj slavni put? Da li to znači da bi danas u slučaju raspuštanja uprave kluba Dinamo prestao postojati?

3.Ako je "Dinamo je nastavio kontinuitet Građanskog, kao što je Croatia nastavila kontinuitet Dinama" - hm, zar Dinamo ne nastavlja kontinuitet Građanskog? Onda slijedom logike i Croatia nastavlja kontinuitet Građanskog, zar ne? Pa zašto je onda Croatia slavila 1903. kao datum osnivanja, a ne 1911.?

4. Ako je Miro Mihovilović otkrio pravu istinu tek 2006. godine (u tom momentu je imao 86 godina) - dozvoljavate li barem malu mogućnost krive prezentacije skupštine? Prošlo je više od šezdeset godina od tog događaja. I ako za vrijeme Juge nije smio pričati o tome, pa zašto nije izašao u javnost odmah po neovisnosti HR? I zašto se nije onda vratilo povijesno ime Građanski? Zašto se ime Građanski nije vratilo 1991.(bez HAŠK-a), 1993.(a ne Croatia) ili 2000.(a ne Dinamo) ako je javnost toliko za njega? Zašto, ako znamo (a tako nam prezentira službeni GNK) da je "u više pokušaja za vrijeme Juge" (1948.,1955.,1969.) bilo pokušaja vraćanja imena Građanski? I dajte nam barem neki dokaz za ovo navedeno, molim lijepo. Bilo bi i zanimljivo čuti kako su se neki klubovi izborili za povratak "zabranjenih" imena (već pedesetih godina prošlog stoljeća), a mi ne? I nemojte objašnjenje u stilu "nisu nam dali". Dali su nam grb s najvećom šahovnicom na svijetu, mogli su i ime.

5.Lešnik i Wolfl su bili zaposleni u Elektri, pa je eto i to poveznica. OK, mala jača je poveznica - Herman Mattes, direktor Elektre (nema veze s Građanskim) prvi predsjednik FDK Dinama i Ico Hitrec, prvi predsjednik nogometne sekcije Dinama. Istog tog Dinama, koji je osnovan na sastanku u uredu Ice Hitreca, u Elektri, u Gundulićevoj.

6."Hitrec i Medarić paralelno su, uz svoj osnovni posao u Akademičaru, aktivno pomagali i u organizaciji Dinama". Da, i? 1945. je Cimermančić trenirao i Tekstilac, a Bukovi vodio više momčadi na prvenstvu Zagreba 1945. (paralelno s poslovima u Dinamu). I kaj sad? Kaj to točno dokazuje?

7."Dinamo je svoj prvi naslov prvaka u poslijeratnoj Jugoslaviji, 1948. godine, osvojio igrajući domaće utakmice na svojem starom igralištu u Koturaškoj, na igralištu Gradjanskog. Iznimno bi, zbog većega kapaciteta, neku jaču utakmicu igrali u Kranjčevićevoj." Od devet tekmi te godine, pet je odigrao u Koturaškoj, četiri u Kranjčevićevoj. Ne zato što je igralište Građanskog bilo njegov domaći teren, nego zato kaj se gradio stadion u Maksimiru, pa smo "šarali" po drugim terenima. I nismo samo zbog većeg kapaciteta igrali u Kranjči, pošto smo te godine npr. protiv Zvezde i Hajduka(po 18.000) igrali u Koturaškoj, a protiv Sarajeva (4000 ljudi) na igralištu Zagreba.

8.Opet GNK o tekmi u Splitu, "najavljenih 11 Građanskog". Zaigrala trojica od njih 11. Na dan utakmice objavljeno je u SD da dolazi jaka momčad iz Zagreba i nabrojena 4 igrača Građanskog i tri iz ostalih ZG klubova.

9. Opet o nadimku - "Modri". Dinamo nikad nije imao nadimak "Modri" nego "Plavi" (barem u Jugi). I uopće to ne bih nazvao nadimkom, nego više obilježjem.

Znači u tekstu gdje bi trebalo pisati o 75 godina Dinama, ON se po stoti put raspiše o Građanskom i HAŠK-u i Akademičaru i Mihoviloviću... I kao što sam već više puta tu naglasio - uvijek ću reagirati na nategnutu (ne)istinu. I jučer, i danas i sutra. Ne bu mi bilo teško. A koliko je velika tvornica laži nastala u Maksimiru najbolje govori stalno ponavljana teza "U prvih dvadesetak dana za plave je zaigralo 16 igrača koji su prethodno nastupali za Gradjanski, a pritom čak ne brojimo Milana Antolkovića". Evo pozivam bilo koga iz službenog Građanskog ili izvan njega da ih nabroji. I ne mora biti ograničeno na "prvih dvadesetak dana"... A za kraj ću citirati gdina Fredija Kramera (znate njega, kaj ne?) i njegov Nogometni leksikon iz 2004. - "Nakon 2. svj. rata predratni nogometni klubovi su rasformirani. Osnovani su novi, od kojih su samo neki izravni nasljednici prijašnjih (Metalac, Lokomotiva)." Gem, Set i Meč. Fala lepo ;-)